Onlajn fiskalni uredjaji – iskustva iz okruženja

Onlajn fiskalni uredjaji

Onlajn fiskalni uredjaji

“Onlajn fiskalni uredjaji nude mogućnost da u svakom trenutku organi Poreske uprave mogu kontrolisati transakcije – izdavanje računa poreskih obveznika. Taj novi sistem pomaže i inspekciji rada da kontroliše prijavljivanje radnika, jer samo prijavljeni radnici mogu da koriste te onlajn fiskalne kase”. Kaže Ivan Radak, NALED.

Najčešće pominjani model nove fiskalizaciej u Srbije je “hrvatski” model fiskalne blagajne sa onlajn vezom prema serveru Poreske uprave. Ovde su neka iskustva iz Hrvatske nakon više od godinu dana njegove primene. Ovde su takodje i neke najave uvodjenja onlajn fiskalnih kasa u zemljama Evropske Unije.

“Hrvatski model nije za nas”
Udruženje proizvođača fiskalne opreme ocenilo je da u procesu nove fiskalizacije u Srbiji glavnu ulogu treba da ima domaća industrija.

Udruženje je ocenilo da su se neka od predloženih rešenja u praksi pokazala kao neprimeljiva. Puna nedostataka i sigurnosnih propusta jer bez hardverske zaštite nije moguće kontrolisati podatke, navodi se u saopštenju.

Kao takav je naveden i hrvatski model, za koji asocijacija smatra da nije odgovarajući za Srbiju. Oni predlažu da se primenom unapređenog domaćeg modela sačuvaćaju postojeća radna mesta i otvore nova.

Kako ističu, po hrvatskom modelu, Srbija treba da potroši više od 100 miliona evra za uvoz kompijuterske opreme, tableta sumnjivog kvaliteta i nefiskalne printere kakav je to slučaj bio u Hrvatskoj.

“Pored ovoga ne treba zaboraviti činjenicu da se jedine zloupotrebe u Srbiji dešavaju upravo sa fiskalnim sistemima gde su u primeni računari i nefiskalni printer pa korisnici usluga dobiju papir vrlo sličan fiskalnom računu a u svari je samo predračun pa vlasnici takvih radnji I ugostiteljskih objekata, dvojnim knjigovotstvom izbegavaju štampu fiskalnih računa I plaćanje PDV-a”, navodi udruženje u saopštenju.

Comments

 1. PRENOS

  Trgovci se žale – nove kase 1.000 EUR
  Ljubljana — U Sloveniji je na snazi zakon koji je trgovcima propisao obvezno korištenje fiskalnih kasa i pri naplati i izdavanju računa.

  IZVOR: CAPITAL.BA NEDELJA, 3.01.2016. | 15:39

  Suzbijanje sive ekonomije za mlrd. EUR
  Vlada veruje da će novim sistemom bolje kontrolirsati sivu ekonomiju i ostvariti dodatni proračunski prihod između 50 i 100 miliona evra godišnje.

  Nove elektronske kase internetom su povezane sa poreskom upravom i ministarstvom finansija, koje je objavilo kako je sastav profunkcionisao bez greške, nakon mesec dana probne primene.

  Iako je zakon o fiskalnim kasama prihvaćen sredinom prošle godine, nisu svi reagovali pravodobno i nemaju uveden novi sistem, navodi Hina.

  Računa se da će na ovaj način u sistemu kontrole na kraju biti oko 70.000 subjekata, a dosad je preuzeto oko 35.000 digitalnih potvrda koje su potrebne za fiskalizaciju prometa, što znači da još polovina obveznika ne koristi fiskalne kase ili ih još nije nabavila.

  Ministarstvo finansija objavilo je da će u prvih nekoliko meseci biti elastično pa inspektori neće odmah naplaćivati kazne, ali svi moraju snositi odgovornost ako ih bez fiskalnih kasa zateknu drugi put.

  Trgovci se žale da su fiskalne kase preskupe jer koštaju oko hiljadu evra, a država nije prihvatila predlog da im subvencioniše kupovinu, nego je samo obećala da će im se investicija u kase uračunati kao poreska olakšica na kraju godine.

 2. PRENOS Post author

  “Hrvatski model nije za nas”
  Udruženje proizvođača fiskalne opreme ocenilo je da u procesu nove fiskalizacije u Srbiji glavnu ulogu treba da ima domaća industrija.

  IZVOR: B92 UTORAK, 1.09.2015. | 10:12

  Udruženje je ocenilo da su se neka od predloženih rešenja u praksi pokazala kao neprimeljiva, puna nedostataka i sigurnosnih propusta jer bez hardverske zaštite nije moguće kontrolisati podatke, navodi se u saopštenju.

  Kao takav je naveden i hrvatski model, za koji asocijacija smatra da nije odgovarajući za Srbiju i predlažu da se primenom unapređenog domaćeg modela sačuvaćaju postojeća radna mesta i otvore nova.

  Kako ističu, po hrvatskom modelu, Srbija treba da potroši više od 100 miliona evra za uvoz kompijuterske opreme, tableta sumnjivog kvaliteta i nefiskalne printere kakav je to slučaj bio u Hrvatskoj.

  “Pored ovoga ne treba zaboraviti činjenicu da se jedine zloupotrebe u Srbiji dešavaju upravo sa fiskalnim sistemima gde su u primeni računari i nefiskalni printer pa korisnici usluga dobiju papir vrlo sličan fiskalnom računu a u svari je samo predračun pa vlasnici takvih radnji I ugostiteljskih objekata, dvojnim knjigovotstvom izbegavaju štampu fiskalnih računa I plaćanje PDV-a”, navodi udruženje u saopštenju.

  Dodaju da rešenje postojećih problema vide u sertifikaciji softvera, proveri postojećih softvera na terenu, kontroli i sankcijama preduzeća i pojedinaca koji proizvode softver sa dvojnim knjigovodstvom ( “belo i crno” ) kao i pojačanom kontrolom inspektora na terenu i kontrolom kupaca jer samo poboljšanom kontrolom prihod od PDV-a bi se uvećao i do 20 odsto.

  “Srbija ima znanja, kadrova i kompanija koje su sposobne da bez dodatnih izdavanja za privredu unaprede postojeći sistem jer upravo srpski unapredjeni model je primenjen u velikom broju zemalja u svetu i EU koji radi u onlajn režimu”, piše u saopštenju.

  Udruženja proizvođača fiskalne opreme okuplja šest domaćih proizvođača, a ta grana privrede godišnje izveze robe u vrednosti od 4 do 8 miliona evra I zapošljava oko 7.000 radnika.

  1. PRENOS Post author

   IZVOR: Poslovni dnevnik,
   Nekoliko je mogućih prijevara fiskalnog sustava, no sve se mogu otkriti, piše Poslovni dnevnik.

   Prvi primjer prijevare pokazuje softverske nedorečenosti, piše list. Fiskalizacija neko određeno vrijeme korištenja može uredno funkcionirati, a postupak se odvijati bez smetnji. Svi JIR brojevi po tome se spremaju u posebnu bazu podataka iz koje se u jednom trenutku slučajnim odabirom biraju JIR-ovi postojećih ispravnih računa i bilježe na nove, krivotvorene račune.

   Drugi, najizgledniji primjer je malverzacija s računima. Najbolji primjer su ugostiteljski objekti gdje se nakon odlaska gostiju koji svoje račune ne uzmu oni spremaju u “ladicu” te se ponovno stavljaju na stol drugim gostima koji naručuju jednako; npr. kavu s mlijekom. Takav račun naoko je ispravan te, ako je cijena u redu, malo tko će uopće primijetiti malverzaciju, osim ako ne obrati pažnju na točno vrijeme i datum izdavanja računa.

   Ovih dana otkriveno je da neki ugostitelji izdaju račune koji to nisu jer potrošačima izdaju ponude, odnosno predračune na kojima pozivaju kupca da račun preuzmu na šanku. Također, ima ih i koji su uveli fiskalizaciju, forme radi, dakle zadovoljavaju uvjete u slučaju kontrole, ali imaju paralelnu blagajnu koja nije fiskalizirana i koja izdaje račune koji nemaju JIR I ZKI.

  2. PRENOS Post author

   IZVOR: Slobodna Dalmacija 18.08.2015. u 11:43
   POJAČANI NADZOR
   Preko 300 inspektora u lovu na utajivače poreza od Dubrovnika do Istre, ostatak Hrvatske pošteđen

   Država je poslodavac koji štiti svoje interese. Nije u redu da se samo dio područja kontrolira, a dio ne, ali na jedan način to shvaćam jer je “gro” turista na Jadranu – kazao nam je Miro Bogdanović, splitski poduzetnik i predsjednik Hrvatske interesne udruge ugostitelja, na informaciju kako je više od 200 poreznika krenulo u nadzor fiskalizacije po ugostiteljskim objektima uz obalu radi otkrivanja i suzbijanja sive ekonomije u turističkoj sezoni.

   Planirano je da akcija Ministarstva financija “Pojačani nadzor” traje 35 dana, do sredine rujna, ali ne u cijeloj Hrvatskoj, nego samo na području od Dubrovnika do Istre. Osim djelatnika Porezne uprave, na terenu će koordinirano s njima raditi i djelatnici Carine. Uz 200 poreznika i 100 carinika, nadzornu ekipu čini još 200 djelatnika koji pružaju uredsku logistiku ljudima na terenu.

   Većina je poštena

   Terenski rad odvijat će se doslovno danonoćno, a prigodom nadzora koristit će se posebne aplikacije na pametnim telefonima koje će u realnom vremenu pratiti je li izdavanje računa na fiskalnoj blagajni jednako stanju utrška.

   Prikriveni istražitelji kontrolirat će sve vrste ugostiteljskih objekata i uslužnih djelatnosti gdje se prodaju hrana i piće. To znači da će poreznici obilaziti barove na plažama, proslave godišnjica, festivale, izbore za miss, ribarske večeri, kulturne manifestacije te svako okupljanje zabavnog karaktera na kojem će se gostima prodavati prehrambeni artikli. Neće se zaobići ni restorani, kafići, fast foodovi i slastičarnice u priobalnim gradovima i mjestima.

   – Naravno da ima mali dio kolega koji ne prikazuju sve račune, to svi znamo. Međutim, mislim da većina radi pošteno i da nitko neće riskirati makinacije s računima. Meni uvijek izdaju račun svi s kojima poslujem i mi ga uvijek dajemo. Kontroliranje fiskalizacije je pravo Porezne uprave i države, kao što i mi nadziremo svoje radnike. Mi ozbiljni ugostitelji nemamo ništa protiv, naprotiv, restorani svi izdaju račune, koliko je meni poznato. Ja razmišljam kao poslodavac, a i država je poslodavac. Naravno, nije u redu da se priobalno područje izolira na taj način, a s druge strane najveći priljev gostiju je na Jadranu – kaže Bogdanović.

   Osim ugostitelja, akcijom se planiraju razotkriti i nepravilnosti i nelegalnosti u radu nesavjesnih poreznika i djelatnika u uredima lokalne uprave gdje se izdaju dozvole za poslovanje bez pravih kriterija. Planirano je da pomoćnici inspektorima budu građani i strani turisti.

   KATARINA MARIĆ-BANJE

  3. PRENOS Post author

   IZVOR: Poslovni Dnevnik, 10.3.2015.15:26

   Hrvatski ministar financija Boris Lalovac razgovarao je u utorak u Bruxellesu s grčkim kolegom Janisom Varufakisom.

   Hrvatski ministar financija Boris Lalovac razgovarao je u utorak u Bruxellesu s grčkim kolegom Janisom Varufakisom, za kojeg je rekao da je vrlo zainteresiran za hrvatski model fiskalizacije.

   “Razgovarao sam s kolegom Varufakisom o njihovim mjerama protiv sive ekonomije. Predložio sam mu da pogledaju kako je naš model fiskalizacije imao učinka, pogotovo u suzbijanju sive ekonomije u turizmu. Rekao je da ga to jako zanima i da će sljedeći tjedan možda poslati svoju ekipu iz Grčke u Hrvatsku da pogledaju o čemu se radi”, rekao je Lalovac.

   Dodao je da je to i prilika za hrvatske IT kompanije, koje mogu zaraditi na izvozu i prodaji svojih IT rješenja.

   Grčka je vlada predočila svojim partnerima u eurozoni nekoliko reformskih mjera koje su preduvjet za nastavak financijske pomoći.

   Veliki naglasak u tim mjerama stavljen je na borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza.

   Jedna od mjera, koja je izazvala nemalo čuđenje i podsmijeh u EU-u, odnosi se na upravo na to.

   Naime, Varufakis je predložio da se angažiraju privremeni poreznici amateri, koji bi prošli kratki tečaj osposobljavanja i koji bi, opremljeni skrivenim malim kamerama, krenuli prikupljati dokaze o prijevarama s PDV-om, posebice u poduzećima koje pružaju usluge, u zdravstvu, noćnim klubovima i slično.

   Ti poreznici amateri predstavljali bi se kao lažni klijenti.

  4. PRENOS Post author

   IZVOR: BUG Online
   Hrvatski model fiskalizacije za zemlje u regiji
   Miro Rosandićsri 10.12.201422:

   Danas su Oracle Hrvatska d.o.o. i APIS IT d.o.o. izvijestili javnost o potpisivanju memoranduma o razumijevanju kojim se otvara put zajedničkoj suradnji na implementaciji hrvatskog modela fiskalizacije u trećim zemljama. Memorandum, koji su potpisali Hrvoje Somun u ime APIS IT-a te Marin Tadić i Peter Fuzes iz Oraclea, definira se suradnju na promociji i prodaji projekta fiskalizacije na tržištima srednje i istočne Europe.

   Za APIS IT, koji uglavnom opslužuje državnu upravu softverskim rješenjima i drugim IT uslugama, ovaj izlazak na inozemno tržište bitan je pomak u poslovanju. Kao što je poznato oni su za potrebe Porezne uprave Republike Hrvatske razvili sustav online fiskalizacije u kojem se računi registriraju u realnom vremenu. Ovaj sustav razvijen je na otvorenim standardima, te ga je moguće isporučiti i na Oracle tehnologiji.

   “Drago nam je da je Oracle prepoznao vrijednost ovog projekta i ponudio svoje kanale prodaje kojima možemo u drugim zemljama ponudit naš model fiskalizacije. APIS IT ima poslovna znanja iz pružanja rješenja za porezni sustav za koja vjerujemo da mogu biti od koristi poreznim upravama u drugim zemljama. Naša strategija je da rješenja razvijamo na otvorenim standardima te je ovaj memorandum nastavak našeg plana da otvaramo nove mogućnosti sa našim dobavljačima koji imaju prodajnu mrežu u svijetu”, rekao je prilikom potpisivanja Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT-a te dodao: “Za ovakav tip projekata je izvrsna izvozna prilika, ne samo zbog aktualne problematike smanjenja sive ekonomije uz pomoć fiskalizacije, nego i zbog načina na koji je fiskalizacija implementirana u Hrvatskoj. Naime, naš model je koncipiran tako da je otvorio prostor privatnom sektoru. Stoga i tvrtke koje se bave fiskalnim kasama sa zanimanjem prate svaku priliku gdje država može prodati ovaj model, pošto je to prilika i za njih da izvezu svoje fiskalne blagajne.”

  5. PRENOS Post author

   IZVOR: 26.01.2013 JUTARNJI
   OTKRIO Ovako nas varaju na fiskalnim blagajnama!
   Niti mjesec dana nakon uvođenja fiskalnih blagajni, neki su dovitljivi ugostitelji osmislili načine kako prevariti državu. Lažni račun naša je novinarka jučer ujutro pokazala ministru financija Slavku Liniću, koji je rekao: ‘Ovo uopće nije račun, to je predračun’
   Autor: Zrinka Korljan
   Objavljeno: 26.01.2013
   Dovitljivi ugostitelji smislili su brojne načine kako prevariti državu i ne prikazati sav promet
   Niti mjesec dana nakon uvođenja fiskalnih blagajni, Hrvati su osmislili kako doskočiti Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom ministra Slavka Linića . Dovitljivi ugostitelji smislili su brojne načine kako prevariti državu i ne prikazati sav promet. Više je mogućnosti: račun se izda jednom, pa ga se opet kasnije donesu gostu koji ima istu narudžbu ili se na šanku ostavi gomila računa, pa onda gost među njima pronalazi “svoj”.

   FISKALIZACIJA Vlasnici kafića otkrili način za bijeg od poreznih škara: ‘Novim gostima dajemo stare račune za kavu i pivo’
   JUTARNJI NA TERENU U INSPEKCIJI S POREZNICIMA Fiskalnu blagajnu nema 10.000 kafića
   No, pokazalo se da tu nije kraj kreativnosti. Prije nekoliko dana izdan nam je račun na kojem, ispod cijene pića, krupnim slovima piše “Molimo vas da račun preuzmete na šanku”. Gosti ne čitaju račun detaljno, već samo pogledaju iznos i plate.

   Jedan od deset
   Tako je ugostitelj račun naplatio, a da ga zapravo nije ni izdao , te tako prevario državu. S tim kreativnim “računom” uputili smo se ministru financija Slavku Liniću, koji ga je pomno pogledao.

   – Morate ovo prijaviti poreznoj upravi. To je strašno. Nismo očekivali da će se ljudi ovako ponašati, da neće pošteno prijaviti promet. Ovaj komad papira zapravo nije račun, to je predračun. To je isto kad ljudi kupuju kuću, pa im se izda predračun. Inspektori kontroliraju ugostiteljske objekte, a to će raditi i ubuduće. Ali ovo obvezno morate prijaviti poreznoj upravi – rekao nam je Linić. Iako su fiskalne blagajne sustav koji je zamišljen gotovo pa idealno, u stvarnosti se svi trude izbjeći izdavanje računa.

   Treći val
   U kafićima, kažu njihovi vlasnici, tek jedan od deset gostiju uzme račun, a jedan od sto provjeri u koje je vrijeme izdan. U manjim kafićima, u koje uglavnom zalaze poznati gosti, nitko ne prigovara ako ne dobije račun ili ako je na njemu samo jedno piće, umjesto više njih. No, ni tolerantni kupci neće moći još dugo ignorirati sivu ekonomiju koja se odvija i za njihovim stolom: ako nemaju račun, mogu biti novčano kažnjeni u iznosu od 200 do 2000 kuna. U razdoblju od 8. do 24. siječnja, ugostiteljske objekte diljem zemlje “pročešljalo” je gotovo 300 inspektora, koji su utvrdili nepravilnosti u 427 objekata. Najviše ih je bilo u Zagrebu (101), Splitu (58) te Osijeku (25).

   Dosad su kafići nakon posjeta inspektora uglavnom poštovali odredbe, no četiri kafića su zatvorena. Bez posla su tako ostali radnici ugostiteljskih objekata u Vukovaru, Dubrovniku i Čakovcu. Fiskalnu blagajnu 1. travnja uvest će mali i veliki trgovci, automehaničari, odvjetnici, arhitekti, prevoditelji i brojni drugi. Treći val, koji će zahvatiti najviše poslovnih subjekata, mora završiti do srpnja.

Komentariši